24. september Jeg har booket banen fra 13:00 til 14:00. Løbende start.Kom i god tid.
8. maj Tidspunkt følger

Arctic Circle Race 2014

En udfordring på langrendski

Merete og jeg deltog i årets Actic Cirkel Race i Sisimiut's bagland fra d. 4 til d. 6 april 2014.

Jeg vil fortælle om turen i håb om at andre fra Skiklubben blir fristet til at deltage, det var en meget fantastisk oplevelse for os og selvom løbet blir betegnet som Verdens hårdeste Langrendsløb var det ikke hårdere end at andre fra klubben også kan gennemføre og få en lige så god oplevelse som vi fik.

Løbet bliver arrangeret af indbyggere i Sisimiut og det har fundet sted de sidste 18 år med deltagere fra mange lande ( 19 ialt ) men ikke mange i Danmark kender til det, det er godt planlagt, seriøst afviklet og fortjener at blive en del af Roskilde Skiklubs repertoire.

Vi havde meldt os til løbet uden at kende det i detaljer men det passede fint med at jeg var på job i Sisimiut i forvejen og Merete gerne ville besøge Grønland og vi begge gerne vil løbe mere langrend end klubturene i Roskilde Skiklub normalt kan tilbyde.

Vi kunne ikke træne meget langrend hjemmefra på grund af manglende sne, men som Jørn vores træner og fysioterapeut sagde så er det mere et spørgsmål om Stærk Overkrop og Arme når man skal løbe så langt som de 100/ 150 km over 3 dage!

Jeg tog afsted til Grønland allerede i januar men det var mørkt og meget koldt og først efter en måneds tid begyndte jeg at komme ud på ski i fritiden, samtidig med træning indendørs med cross- fit og yoga.

Merete måtte "klare sig" med klubbens tilbud med skigymnastik ,yoga og cross-fit og enkelte ture på langrendsski i Nordmarka ved Oslo ,og da vi mødtes i slutningen af marts en uge før løbet var vi spændte på om formen var lige god hos os begge.

Det blev kulden der blev den afgørende faktor , det er svært at klare mange timer udendørs i minus 25 gr og samtidig præstere et jævnt glid, sneforholdene er dog meget fine når det er så koldt og terrænet er perfekt til langrend i Sisimiuts baghave.

Vi nød at løbe sammen igen og Merete løb daglige træningsture på løjpen lige uden for byen, mens jeg var på arbejde, den lokale skiklub bruger den til træning og afholder bymesterskaber hver weekend.

Vi havde lavet en aftale med en lokal skiforretning om smøring af skiene og begyndte at glæde os til selve løbet men også at frygte at vores kræfter ikke ville række .

På ACRs hjemmeside kan man se fotos fra årets løb. Det startede med rigtig dårligt vejr, sne, vind og kulde og dermed dårlig sigtbarhed, så førstedagens 50 km blev ændret undervejs til den kortere rute og vi kom frem til lejren kl 15.30 trætte men glade over at have gennemført trods alt.

Lejren er en teltlejr hvor der udover 2 store lange telte med diverse servicefaciliteter såsom opvarmet tørrerum til det klamme tøj, køkken til alle hjælpere - ialt 150 - og spiseplads til alle deltagere også ca. 150, var der ca. 50 små bobbletelte til beboelse for os deltager.

Da vi ankom fik vi fundet vores ekstra bagage, som var blevet transporteret op til lejren af snescootere og vores private telt, og vi fik hurtigt skiftet tøj til noget varmere end det vi havde løbet i og hængt det til tørre.

Da vi nu var i så god tid fik vi dejlig massage og lavede selv middag af vores medbragte råvarer i det store telt. Der var en fantastisk stemning efterhånden som folk kom i mål og fik tid og kræfter til at hygge sig og vi kom til at sidde ved bord sammen med den kvindelige verdensmester i skiskydning og flere lokale fra Sisimiut, som jeg kendte dels fra træningen men også klinikken. Vi havde trætte ben og gik tidligt i soveposerne ,da vi viste at de næste dage også bød på lange distancer.

Men nu var vejret skiftet til klar himmel og de præparerede spor kunne bruges så skiløbet blev meget lettere. Det var fantastisk flot, med bjerge der er dækket med mange meter sne og lang sigt over fjorde og dale og de mange deltagere blir hurtigt spredt ud på ruten så man føler sig meget alene i den stor verden.

Vi havde besluttet at følges ad og også tá os tid til pauser, hvilket ikke er så almindeligt ,da de fleste har deltaget før og gerne vil forbedre deres tid. Men vi nød det og skiene gled nemt og inden længe havde vi tilbagelagt dagens etape.

Vi var meget imponerede over de lokales tilrettelæggelse af ruten og sikkerheden, bl.a. var der på dagens etape en 4 km lang stejl nedkørsel i plov med hjælpere placeret langs ruten hvis vi skulle være så uheldige at falde men de hjalp ikke da vi senere skulle op af den samme bakke!
Mange fotografer langs ruten, og vi blev hver dag tilbudt mad og drikke ved forskellige depoter og tidtagningen var meget professionel.

Vi fik en rolig nat i det fri med en flot stjernehimmel og mange var allerde begyndt at fejre løbet med familie og venner som på snescooter var kommet op til lejren ca en times kørsel fra Sisimiut.

Tredjedagen gik også fint og nu var vi jo på vej hjemad så humøret var højt, vi kunne komme i mål i en god tid og stadig ha kræfter til overs.

Vi havde et godt løb og jeg specielt var glad for at komme længere væk fra byen end mine normale træningsture på ca 30 km havde givet mig mulighed for . Vi skulle ikke tilbage til byen hver dag men kunne opholde os udendørs og sove i teltet i hele løbets forløb uden at blive underafkølet takket være godt udstyr og træningen, vi gamle tøser kan når det gælder undvære bad og komfort til fordel for en unik oplevelse .

Efter løbet var der selvfølgelig fest i den lokale sportshal med uddeling af præmier, musik og maser af mad og vi følte os godt beværtet, og der blev taget mange fotos af løbets ældste deltager (!) sammen med verdensstjernerne.

Tak til Jørgen Snow Fun for god vejledning og udstyr og Jørn for træningsprogram .

Merete Laurent og Agnete Østergård

Hjemmesiden er opdateret 5. oktober 2014  |  Sitemap